De har funnit receptet som får barn att läsa böcker - Nu släpps äntligen den 5:e boken om superhjälten Röda Masken

7 maj 2020

Fotograf: Kajsa Göransson

Om du har barn i åldrarna 5-10 år är chansen stora att du redan hört talas om Handbok för Superhjältar. Böckerna har sålts i över 600 000 exemplar och handlar om mobbade Lisa som finner en handbok med instruktioner för hur man blir en superhjälte.


Nu släpps den 5:e boken i serien, med ett helt nytt tema.

Vi har pratat med Elias och Agnes Våhlund, författarna bakom dundersuccén.

På bilden: Elias & Agnes Våhlund, författarna bakom Handbok för Superhjältar

På frågan varför Elias och Agnes själva tror att böckerna har blivit så populära bland barnen svarar Elias att en av anledningarna är definitivt att Lisa är så cool och häftig samtidigt som hon både är snäll, stark och smart.


- Dessutom har det varit viktigt för oss att göra böckerna så könsneutrala som möjligt. Lisa är i första hand en människa. Det gör att både tjejer och killar kan känna igen sig i henne.   


- De flesta andra superhjältar är ofta vuxna, fortsätter Agnes. De får sina krafter för att de blir bitna av något radioaktiv eller äter något och sen har de den superkraften hela tiden. Men att hitta en bok och få kämpa och träna hårt för att lära sig att bli en superhjälte känns lite mer som att det skulle kunna hända på riktigt.


- Sen tar vi också upp ganska allvarliga saker som mobbning och utanförskap utan att det känns påklistrat eller tillrättalagt, säger Elias. Jag tror att balansen mellan vardagsproblemen och det magiska med att kunna flyga och prata med djur, ja, hela superhjälteuppdraget är viktigt.

En bok förtäckt som serietidning - Unikt koncept som "knäckt läskoden" hos barn

Förutom den spännande berättelsen spelar även upplägget på böckerna en viktig roll för att barnen ska vilja läsa dem.


Böckernas upplägg liknar en serietidning, med detaljerade bilder och textrutor för att det enkelt ska gå att följa med i berättelsen, oavsett ålder eller läsvana.

På bilden: Mixen mellan bild och text gör att barn oavsett läsvana enkelt kan hänga med i berättelsen.

Det unika upplägget har, enligt Elias, gjort att många föräldrar har hört av sig och berättat hur deras barn med dyslexi har fått upp ögonen för läsning tack vare Handbok för superhjältar.

”Det är ofta barn som aldrig läst tidigare och har en dålig självkänsla kring läsning. Men tack vare alla bilderna och den sparsamma texten kan de närma sig texten med nyfikenhet. 
Då böckerna också används i värdegrundsarbetet på skolorna kan barnen välja våra böcker som bänkbok, och följa historien genom bilderna, även om de fastnar på enstaka ord eller meningar."

Viktiga teman invävda i berättelsen - Hyllas av både föräldrar och recensenter

Bok 1-4 i serien om Lisa tar upp ämnet mobbning. 


Genom handboken för superhjältar får Lisa färdigheterna för att möta sin mobbare. Men trots sin nya roll som superhjälte, väljer hon att inte hämnas på mobbarna. 


Böckerna har blivit hyllade av både recensenter, pedagoger och föräldrar för att de tacklar mobbning på ett så bra sätt.

"Böckerna fångade A direkt - både berättelsen men också illustrationerna lockade. Boken tar upp och ger läsaren ett perspektiv på mobbning som nog kan öka empati för sina klasskompisar, göra det lättare att leva sig in i deras känslor.


Smart när författaren även tar upp hur Lisa själv blir en av de som bara tittar på men sedan reagerar. Efter vi läst kunde jag och A ha en diskussion om mobbning just utifrån "bystander approach" - vad gör han om han i framtiden ser någon bli mobbad?


Vi diskuterade att även om man inte är mobbaren så kan man ändå vara en del av problemet om man inte reagerar, att man har ett ansvar för varandra.


Böckerna gjorde att diskussionen var lätt att föra då vi hade den gemensamma berättelsen i ryggen."

Kommentar av Barnboksfamiljen 2018-05-01

Elias berättar att han själv hade Bamse som förebild som barn och att de, precis som i berättelserna om Bamse, försökt få med en sensmoral i böckerna, dock helt utan de pekpinnar som var vanliga i barnböcker förr.


- Det är viktigt för barns utveckling att själva kunna få möjligheten att dra slutsatser istället för att bara bli tillsagda hur de ska agera. Syftet med ett bakomliggande tema är att lyfta ämnet för diskussion, både i klassrummet och vid frukostbordet hemma.

Nya boken "Handbok för superhjältar 5 - Försvunna" bjuder på ett helt nytt tema

I den nya boken trappas spänningen i det lilla samhället Rosenhill upp ännu mer.

Plötsligt en dag börjar barn försvinna spårlöst. Natt efter natt försvinner fler och fler barn. Men Lisa och hennes nya vapendragare står maktlösa inför det nya hotet.


Samtidigt blir folk i staden både rädda och arga över att superhjältarna inte klarar att lösa fallet. Pressen på Lisa blir allt hårdare, måste hon kanske avslöja hemligheten bakom handboken för fler för att kunna lösa fallet?


Och kommer hon då inte längre ses som lika speciell? Kommer de andra barnen att börja mobba henne igen när de insett att hennes färdigheter kommit från en bok?


Temat i den nya boken Handbok för superhjältar 5 – Försvunna handlar enligt Elias och Agnes om samarbete och tillhörighet.


Lisa går igenom en utmanande inre resa där hon kanske måste visa sig sårbar och våga samarbeta med de andra barnen för att lösa fallet med de försvunna barnen.

Så här beställer du den nya boken

Den nya boken släpps i butikerna den 29 maj, men det går redan

nu att förhandsbeställa boken hos Adlibris och Bokus.


Eftersom del 5 av Handbok för superhjältar tar vid med ett nytt tema blir det enligt Elias lite av en nystart för bokserien. 


- De kommande fyra böckerna, bok 5-8 kommer att behandla det nya temat.  Så om ditt barn ännu inte hunnit läsa del 1-4 så har de möjligheten att börja direkt på bok 5. Annars finns även de första 4 delarna i din bokhandel, på nätet och på

bibliotek runt om i landet.

* Vid datumet när den här artikeln skrevs fanns boken fortfarande i lager.

Copyright Gaia Reporter 2020